Een vriend voor het hele leven, naast honden het meest populaire huisdier. Ze zijn schattig en bijna iedereen is er wel dol op. Maar wat is nou eigenlijk het duurste kattenras ter wereld?

10. Britse korthaar €400 tot €1.000

Een zeer populaire ras. Ze zijn te vinden in de kleuren bruin, lila, crème maar de meest populaire is de grijze variant. Het is een stevige kat die eind 19e eeuw in Engeland gefokt werd voor zijn specifieke kleur en tekening in de vacht. Door het kruisen met perzen kregen de Britse kortharen meer lichaamsvolume en kop omvang.

Het ras is een niet veel eisende in de omgang en evenwicht. Ze zijn rustig en introvert. Het dier is geen aandacht vrager maar maakt door zacht te mauwen of door bij de eigenaar te komen zitten duidelijk dat ie aandacht wilt. Het is overigens niet een schoot kat en houd hij meer er van om gewoon naast je aanwezig te zijn. Verder zijn ze vrij onafhankelijk en volgen de huiselijke activiteiten op kleine afstand.

9. Schotse vouwoorkat €200 tot €2.100

Schotse vouwoorkat of ook wel Scottish Fold genoemd. Het ras werd voor het eerst in 1961 door een schotse fokker gecreëerd uiteraard in schotland. De naam zegt het eigenlijk al, dit is een ras met gevouwen oren en zijn best populair.

Het karakter van de Scottish Fold is vredelievend, niet dominant en is sociaal met soort genoten en honden. Ze zijn zacht zeer vriendelijk, en aanhalig en zeer speelt. Een kat die van het gezinsleven houdt.

8. Sphynx €250 tot €2.200

Ik zelf vind dit wel de lelijkste kat op het lijstje, naast mij zullen er genoeg zijn die deze mening ook delen. Toch is het een super populaire ras, ze zijn ideaal voor mensen die een allergie hebben voor katten. Dit ras is ontstaan in Canada door gerichte fok met gemuteerde, gevonden haarloze katten. Ze zien er kaal uit maar compleet haarloos zijn ze echter niet. De huid is bedekt met hele korte donshaartjes. De huid van deze ras voelt dan ook aan als de buitenkant van een perzik.

De Sphynx ras heeft een extra verzorging nodig. Ze moeten regelmatig gewassen worden. Dit doordat de talg die op een normale vacht tussen de haren verspreid bij een Sphynx blijft liggen. Ook de oren moeten vaak schoongemaakt worden omdat deze ras veel last heeft van oorsmeer.

De sphynx word ook wel de klittenband schootkat genoemd omdat ze altijd op de schoot van de eigenaar willen zitten. De Sphynx is een zachtaardige, levendig en vooral intelligente ras, die veel aandacht zal vragen. Ze begroeten graag elke nieuwe persoon die het huis bezoekt en kan goed overweg met andere dieren.

7. Blauwe rus €340 tot €2.500

De Blauwe Rus is een kattenras met een prachtige grijsblauw vacht en niks anders. Met zijn redelijk grote groene ogen zijn ze makkelijk te herkennen. Ze zijn over het algemeen slank. Deze ras is ook zeer geschikt voor mensen met een allergie voor katten.

De Blauwe rus heeft een bijzondere zachte vacht, en houden over het algemeen niet van lawaai en daarom uiterst geschikt als binnen kat. Het is vaak een onafhankelijke, intelligente. Maar ook een zeer vriendelijke en speels maar toch ook matig actief. De Blauwe rus zal zelden mauwen, doet ie dat wel dan wilt ie ook echt iets hebben maar zal dit niet aanhoudend. Ze hechten zich sterk aan zijn mensen in zijn omgeving en komt niet zo snel naar vreemde.

Dit is een ras die van uitdagingen houd, deuren proberen te openen of zijn voerbak verplaatsen is geen probleem.

6. Peterbald €1.000 tot €4.300

De peterbald is een kattenras met zo min mogelijk haar, er zijn 4 vacht types. de bald, velours, brush en flock. Echter alleen de Bald is showwaardig. De overige varianten hebben geen kampioenschap status.

Het ras is afkomstig uit Rusland en werd gecreëerd in 1994 door het kruisen van een bestaande kaal kattenras de Sphynx met een Oosters Korthaar.

5. Perzische kat €430 tot €4.700

De Pers is geschikt voor katten tentoonstellingen, en heeft een dikke lange vacht. Met korte poten en een brede kop. De oren ver uit elkaar en grote ogen. Misschien wel een van de meest gewilde katten van wegen zijn prachtige zachte vacht. Perzen zijn rustige introverte stabiele katten en zijn zeer geschikt als binnen kat.

4. Allerca hypoallergene €5000+

Allergisch voor katten? Dan is dit misschien wel een oplossing, mits je bankrekening goed gevuld is want ze kosten je een fortuin. Wetenschappers hebben bij dit ras de gen weggehaald die de allergische reactie bij de mens oproept.

3. Bengaal €850 tot €21.000

De bengaal werd voor het eerst voortgebracht door cyperse huiskatten te kruisen met de Aziatische luipaard kat. de Bengaal lijkt ook daarom op een kleine luipaard. Ze zijn erg aanhankelijk en kunnen daarom ook schootkatten zijn als ze dat willen. Ze zijn speels en zeer geduldig met andere huisdieren. Gaan goed overweg met kinderen. Dit zijn nieuwsgierige katten die altijd aan het onderzoeken zijn en hebben enorm veel energie. Een ruime woning is dan wel essentieel.

2. Savannah tot €42.000

De nummer twee in het lijstje is een combinatie tussen een huiskat en wilde katachtige. Hier gaat het om een kruising met een Serval. Het is een grote kat soort en zijn net zo trouw aan hun baasje als honden. Ze zijn intelligent, actief en houden van wild zijn. Ze staan bekend op het stelen van een complete kip die je in de keuken aan het bereiden ben.

1 Ashera €70.000+

Het allerduurste ras is de Ashera, het is een kruising tussen de Serval, Bengaalse tijgerkat en huiskat. Omdat het heel moeilijk is om dit ras te fokken is het daarom een zeer unieke en hele dure ras. Ze komen uit Amerika en een volwassen exemplaar weegt ongeveer 11 a 1 kilo. en worden gemiddeld 1.20 meter lang.

Echter is de kat niet erkend als kattenras door overkoepelende organisaties in Europa of Amerika. Sommige zien het kruisen van wilde katten in tamme rassen als ongewenst vanwegen de kans op wild en gevaarlijk gedrag. De kat dient ook begeleid te worden door een gedragstherapeut.

In 2008 werden er 3 op Schiphol in beslag genomen. Deze werden geprobeerd geïmporteerd te worden in Nederland. Maar omdat dit onder een beschermde diersoort gaat is een vergunning nodig om hen te importeren. De eigenaren hadden als doel om er 1 zelf te houden en 2 voor verkoop.

Geef een reactie