Het is geen verassing dat het menselijke lichaam in tijden langzaam evolueert. In diverse museums kan je hier een mooi voorbeeld in vinden.

Er zijn ongeveer 14 lichaamsdelen die in de toekomst niet meer te vinden zal zijn bij ons. In dit artikel worden er echter maar 12 besproken die in mijn ogen wel interessant zijn.

Lange Handpalmspier

De lange handpalmspier is een kleine spier in de onderarm. De spier werd vroeger gebruikt toen we nog moesten klimmen en in dingen moesten hangen, dat ie langzaam verdwijnt spreekt dan ook voor zich. Bij 14% van de mensen is ie al niet meer aanwezig. Heb jij m nog?

Verstandkiezen

Iedereen kent ze wel, van die lastige kiezen die of scheef groeien of helemaal niet. Maar hoe dan ook, als ze er uit moeten is het vaak wel even spannend. Vroeger werden deze kiezen gebruikt toen de mens plantaardige diëten had. Maar in de moderne tijdperk zijn ze overbodig geworden en zitten ze 9/10x in de weg.

Kippenvel

Bekend bij iedereen, het word in gang gezet als we het koud hebben of als we een bijzonder moment ervaren. Zoogdieren hebben ook kippenvel en gebruiken dit om zich te beschermen tegen kou of gevaar. Maar omdat de mens over het algemeen al behoorlijk kaal is, is het niet meer nuttig voor de mens.

Staartbeentje

Net als apen had de mens ook ooit een staart. Maar toen de mens rechtop ging lopen door middel van de evolutie had de staart geen functie en verdween deze ook langzamerhand. Alleen het staartbeen is hiervan nog over.

Bijholte

De bijholtes bestaan uit zure, met lucht gevulde ruimten in de neusholte, echt duidelijk is het niet wat de functie van de bijholtes zijn. Wat wel duidelijk is, is dat ze flink kunnen ontsteken.

Darwin’s Tubercle

Niet veel mensen hebben m, Darwin’s tubercle is een klein gevouwen stukje huid aan de binnenkant van de oor. Dit heeft de mens ooit geholpen zich te concentreren op geluiden in de verte. Nu we in het heden den daagse geen jagers meer zijn dienen ze geen doel meer.

Derde ooglid

Ook bekend als het knipvlies. Onder andere aanwezig in andere dieren zoals vogels. Het membraan zorgt er voor dat je ten alle tijden je ogen open kunt houden bijvoorbeeld tijdens het jagen. De mens had deze gave ook maar is in de loop der jaren verloren gegaan. Alleen de plooi in de hoek is nog aanwezig.

Dertiende rib

Verschil tussen de mens en de chimpansees en gorilla’s is dat deze andere primaten een extra setje ribben hebben. Soms ook bekend als de Cervical rib, en aangezien wij afstammelingen zijn van de aap hebben wij ze ook gehad, er word geschat dat ongeveer 0.2 procent van de bevolking nog dat extra setje heeft. Maar dit zal in de te toekomst uiteindelijk ook 0 worden.

Mannelijke tepels

Dat vrouwen tepels hebben snappen we allemaal, hieruit word de baby gevoed. Waarom de mannen nog tepels hebben zal niemand snappen. Als we foetussen zijn in de baarmoeder zijn we tot we 7 weken oud zijn geslachtsloos. De tepels worden echter allang gevormd. Dat is de enige reden waarom mannen ook tepels hebben. Ze hebben dus geen enkel doel en is het een kwestie van tijd dat moeder natuur ook deze zullen wegnemen.

Oorschelp spier

Veel dieren kunnen hun oren alle kanten op bewegen, denk aan honden en katten. Zo kunnen ze geluid van alle kanten horen, ook de mens heeft deze gave om de oren te kunnen bewegen. Maar omdat we onze oren niet hoeven te bewegen, en vele van ons niet eens meer weten hoe we dat moeten doen zal deze gave uiteindelijk ook verloren gaan.

Lichaamsbeharing

Sommige van ons lijken nog wel op gorilla’s, gezien de lichaamsbeharing. Echter sommige dienen nog wel een doel. Wimpers, wenkbrauwen en ons hoofdhaar. Deze dienen ter bescherming. Echter het haar op ons lichaam er omheen heeft in de loop der tijd dat we kleding zijn gaan dragen geen functie meer, en voor heel veel mensen zou dit een opluchting zijn. Maar het ziet er naar uit dat in de toekomst dit ook zal verdwijnen.

Baby reflex

Een baby zal altijd je vingers willen vastgrijpen als je hem in zijn hand legt. Dit is een evolutionaire reflex die nog uit de tijd stamp waarbij het belangrijk was voor de baby om snel de hand van de moeder te pakken, heden den daagse heeft deze functie weinig zin meer aangezien de baby nooit meer in gevaar word geboren. Hoe schattig het ook is, dit zal wel een van de dingen zijn die uiteindelijk ook zal verdwijnen.

Geef een reactie