Op tientallen kilometers van de Australische stad Sydney woedt een onblusbare mega brand. Dit door meerdere bosbranden die al weken niet willen doven. De branden zijn samen gegaan tot een vlammenzee die groter is dan de stad Sydney zelf.

Een uur rijden van Sydney staat er een gebied in de brand wat groter is dan de stad Sydney zelf. De brandweer kan niks doen tegen de brand. Zoals het er nu uitziet zullen de branden blijven branden tot de weersomstandigheden verbeteren, en dan pas kunnen ze gaan proberen om de schades te beperken.

Door de dikke rook kunnen blusvliegtuigen niet in de buurt van de branden komen. Ook word er gevreesd dat de brandweer binnenkort niet meer bij de watervoorraden kunnen komen. Het zijn vooral de windstoten die het de brandweer onmogelijk maken het vuur te bestrijden.

In het ergste geval veroorzaken dit soort mega bosbranden zelf voor een storm. Dat word ook wel pyrocumulonimbus genoemd. Door de energie wat vrijkomt bij een brand onstaat er een mini weersysteem in de rookkolom boven de brand. Dat lijkt op onweesbuien maar dan zonder regen. Hierdoor verspreiden de vlammen zich nog sneller.

Er word geschat dat de noodsituatie tot ver na de kerstdagen nog kunnen gaan duren. Met tweeduizend brandweerlieden proberen ze zoveel mogelijk gebied te beschermen waar nog geen brand woed.

In Australië is pas net de zomer begonnen en is nu al meer dan 2 miljoen hectare afgebrand.

De brand woed al sinds oktober waarbij al meer dan 6 personen om het leven zijn ge komen en meer dan zevenhonderd huizen zijn afgebrand.

Geef een reactie